ПрАТ "Чернігівський цегельний завод №3"

Код за ЄДРПОУ: 01296639
Телефон: 667332
e-mail: alex.zavod2d@gmail.com
Юридична адреса: м.Чернігів вул. Попова 6
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Пiдприємство "Чернiгiвський цегельний завод № 3" було засновано у 1951 роц.
У 1993 роцi пiдприемство було приватизоване. У 1995 роцi стає закритим акцiонерним товариством.
У 2011 роцi вiдповiдно до вимог Закону Уккраїни "Про акцiонернi товариства" стає Приватним акцiонерним товарпиством "Чернiгiвський цегельний завод № 3".
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Основне виробництво - Цех глиняної цегли.
Структурнi пiдроздiли:
- ремонтно-механiчний цех;
- електроцех;
- транспортний вiддiл;
- вiддiл збуту;
- адмiнiстративна будiвля (керiвництво, бухгалтерiя тощо)
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не надходили.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Фiнансова звiтнiсть.
Фiнансова звiтнiсть пiдприємства, що надається, включає:
- Баланс станом на 31 грудня 2011 року;
- Звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк;
- Звiт про рух грошових коштiв за 2011 рiк;
- Звiт про власний капiтал за 2011 рiк;
- Примiтки до фiнансової звiтностi за 2011 рiк.
Фiнансова звiтнiсть складена в нацiональнiй валютi - гривнi. Оцiнка та вiдображення господарських операцiй проводилась у вiдповiдностi до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Змiн в облiковiй полiтицi протягом звiтного перiоду не вiдбувалося.

Основнi засоби
Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, з урахуванням сум кiлькох обов'язкових дооцiнок, якi було проведено за рiшеннями Кабiнету Мiнiстрiв України, починаючи з 1992 року. Нарахування амортизацiї основних засобiв проводилося до 31.03.2011 р. у вiдповiдностi до податкового законодавства, з 01.04.2011 р. - за прямолiнiйним методом.

Запаси
Запаси включають: сировину, матерiали, запаснi частини, готову продукцiю, МШП на складi. Придбанi (одержанi) запаси зараховувалися на баланс за собiвартiстю. Собiвартiсть запасiв вiдповiдно до п.8.9 П(С)БО № 7 "Запаси" включає витрати на придбання, доставку та переробку. При оцiнцi вибуття запасiв застосовувався метод середньозваженої собiвартостi.

Грошовi кошти
Грошовi кошти включають суму грошей в касi, на розрахункових та депозитних рахунках, кошти в дорозi.

Дебiторська заборгованiсть
Дебiторська заборгованiсть за продукцiю та товари вiдображалась за реальною собiвартiстю, тобто з вирахуванням оцiнених сумнiвних боргiв.

Доход вiд реалiзацiї
Доход вiд реалiзацiї продукцiї, товарiв, робiт, послуг визначається методом нарахування.

Собiвартiсть
До складу собiвартостi зараховувались:
- виробнича собiвартiсть продукцiї, що була реалiзована протягом звiтного перiоду;
- нерозподiленi загальновиробничi витрати.
Адмiнiстративнi витрати, витрати на збут, iншi операцiйнi витрати на включались до виробничої собiвартостi продукцiї. Такi витрати визнавались витратами звiтного перiоду i вiдображалися у Звiтi про фiнансовi результати.
Текст аудиторського висновку ПРИВАТНЕ ПIДПРИЄМСТВО "АУДИТОРСЬКА ФIРМА "ЕКСПРЕС-АУДИТ"
14014 м. Чернiгiв, вул. Ушинського,9; тел. 97-21-09
Свiдоцтво про внесення до Реєстру суб'єктiв аудиторської дiяльностi
№ 2080, видане на пiдставi рiшення Аудиторської палати
України вiд 26.01.2001г. №98, термiн дiї до 04.11.2015 року



№ 6 25 квiтня 2012 року



АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
(ЗВIТ НЕЗАЛЕЖНОГО АУДИТОРА)

щодо фiнансової звiтностi Приватного акцiонерного товариства
<Чернiгiвський цегельний завод №3>
за 2011 рiк.


Наглядовiй радi ПрАТ <Чернiгiвський
цегельний завод №3>


Основнi вiдомостi про емiтента:

Повне найменування: Приватне акцiонерне товариство
<Чернiгiвський цегельний завод №3>

Код за ЄДРПОУ 01296639

Мiсцезнаходження: 14010, м. Чернiгiв, вул. Попова,6

Дата державної реєстрацiї: 22 листопада 1995 року

Згiдно з договором № 5I12 вiд 31 сiчня 2012 року аудиторська фiрма <Експрес-Аудит> провела аудит фiнансової звiтностi за 2011 рiк Приватного акцiонерного товариства <Чернiгiвський цегельний завод №3> (далi по тексту - Товариство).
На пiдставi договору проведено аудит повного пакету фiнансової звiтностi Товариства, а саме:
- Балансу Товариства станом на 31.12.2011 року (ф.№1);
- Звiту про фiнансовi результати за 2011 рiк (ф. №2);
- Звiту про рух грошових коштiв за 2011 рiк (ф. №3);
- Звiту про власний капiтал за 2011 рiк (ф. №4);
- Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк.

Аудиторська перевiрка проводилась з 31 сiчня по 23 квiтня 2012 року.

Аудиторська перевiрка проводилась у вiдповiдностi до вимог Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть", Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг, Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", дiючих Нацiональних Положень(Стандартiв) бухгалтерського облiку та нормативно-правових документiв, якi регулювали порядок ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi у звiтному перiодi.

Аудиторський висновок складений вiдповiдно до вимог Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг (далi - МСА), зокрема до МСА 700 "Формулювання думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi", МСА 705"Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора", МСА 706 "Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора" та Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затверджених рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку України вiд 29.09.2011 року № 1360.

Вiдповiдальнiсть керiвництва Товариства за фiнансову звiтнiсть
У вiдповiдностi зi ст.9 Закону України <Про аудиторську дiяльнiсть> керiвництво Товариства несе вiдповiдальнiсть за повноту i достовiрнiсть документiв та iншої iнформацiї, що наданi для проведення аудиту.
Керiвництво Товариства несе вiдповiдальнiсть за подання цiєї фiнансової звiтностi вiдповiдно до Нацiональних Положень(Стандартiв) бухгалтерського облiку та нормативно-правових документiв, якi регулювали порядок ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi у звiтному перiодi та за такий внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає необхiдним для забезпечення складання фiнансової звiтностi, що не мiстить суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки.
Вiдповiдальнiсть керiвництва Товариства стосується також вибору та застосування вiдповiдної облiкової полiтики та подання облiкових оцiнок, а також використання припущення про безперервнiсть дiяльностi Товариства при складаннi фiнансової звiтностi.

Вiдповiдальнiсть аудитора
Вiдповiдальнiстю аудитора є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi результатiв аудиту. Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i розкриттiв у фiнансовiй звiтностi.
Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання Товариством фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання.
Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятностi облiкових оцiнок, зроблених управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi i належнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.

Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки
Нас призначено аудиторами Товариства 31 сiчня 2012 року, тому ми не спостерiгали за iнвентаризацiєю на початок 2011 року. Нас не задовольнили альтернативнi методи щодо кiлькостi запасiв станом на 31 грудня 2010 року. Оскiльки залишки запасiв на початок перiоду застосовуються при визначеннi фiнансових результатiв , ми не змогли визначити, чи вимагалося б коригування прибутку за звiтний рiк, у звiтi про фiнансовi результати.

У балансi основнi засоби вiдображенi за первiсною вартiстю. Переоцiнка основних засобiв до справедливої вартостi не проводилась. Однак з урахуванням фактичних обставин дiяльностi Товариства, якi можуть визнаватись суттєвими для користувачiв фiнансової звiтностi, цей факт має обмежений вплив на оцiнку достовiрностi фiнансової звiтностi в цiлому.
Наказом про облiкову полiтику Товариства передбачено створення забезпечень наступних операцiйних витрат, а саме резерву на оплату вiдпусток працiвникам, як того вимагає П(С)БО №11 "Зобов'язання" та П(С)БО №26 <Виплати працiвникам>. Нарахування вказаного резерву Товариством не проводилось. Пiдчас проведення аудиторської перевiрки Товариством проведено розрахунок резерву на оплату вiдпусток працiвникам i визначено його розмiр станом на 31.12.2011 року в сумi 259 тис.грн.
Таким чином, розмiр забезпечень Товариства станом на 31.12.2011 року має бути збiльшений на 259 тис. грн., а сума нерозподiленого прибутку станом на 31.12.2011 року та сума чистого прибутку за 2011 рiк мають бути зменшенi на 259 тис. грн. кожна.

Умовно- позитивна думка
Пiд час аудиту проведено оцiнку вiдповiдностi застосованих принципiв бухгалтерського облiку нормативним вимогам щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi в Українi.
Облiкова полiтика Товариства, в основному, вiдповiдає вимогам Нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку.
Фiнансова звiтнiсть Товариства за 2011 рiк складена у вiдповiдностi до облiкової полiтики та Нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку.
На нашу думку, за винятком впливу питань, про якi йдеться у параграфi <Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки>, фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах, фiнансовий стан ПрАТ <Чернiгiвський цегельний завод №3> станом на 31 грудня 2011 р., його фiнансовi результати та рух грошових коштiв за рiк, що закiнчився на зазначену дату вiдповiдно до Нацiональних Положень(Стандартiв) бухгалтерського облiку.

Iншi питання
Аудит фiнансової звiтностi ПрАТ<Чернiгiвський цегельний завод №3> за 2010 рiк не здiйснювався.

Iнша допомiжна iнформацiя, що надається вiдповiдно з Вимогами до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затвердженими рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку України вiд 29.09.2011 року № 1360.

Висловлення думки щодо вiдповiдностi вартостi чистих активiв вимогам законодавства.
Станом на 31.12.2011 р. вартiсть чистих активiв Товариства складала 7696 тис.грн., що перевищує розмiр статутного капiталу на 7377 тис. грн. Таким чином, вартiсть чистих активiв Товариства вiдповiдає вимогам чинного законодавства України, а саме частинi третiй статтi 155 Цивiльного кодексу України.
Розрахунок вартостi чистих активiв здiйснено за Методичними рекомендацiями щодо визначення вартостi чистих активiв акцiонерних товариств, затвердженими рiшенням ДКЦПФР вiд 17 листопада 2004 року № 485.


Висловлення думки стосовно наявностi суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до Комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку разом з фiнансовою звiтнiстю.

Вiдповiдно до вимог МСА 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть" нами розглянута iнформацiя, що розкривається Товариством та подається до Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку разом з фiнансовою звiтнiстю за 2011 рiк.
Суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається Товариством та подається до Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку разом з фiнансовою звiтнiстю за 2011 рiк, не виявлено.


Висловлення думки стосовно виконання Товариством значних
правочинiв.

Виконання значних правочинiв (10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi) здiйснюється Товариством вiдповiдно до вимог Закону України "Про акцiонернi товариства" та Статуту Товариства за погодженням з Наглядовою радою.


Висловлення думки стосовно стану корпоративного управлiння
Товариства.
У вiдповiдностi з рiшенням загальних зборiв акцiонерiв закритого акцiонерного товариства <Чернiгiвський цегельний завод №3> вiд 27 квiтня 2011 року Товариство перейменовано в Приватне акцiонерне товариство <Чернiгiвський цегельний завод №3>. Статут Товариства приведено у вiдповiднiсть з вимогами Закону України <Про акцiонернi товариства> та зареєстровано в новiй редакцiї 25 червня 2011 року..

Стан корпоративного управлiння Товариства в усiх суттєвих аспектах вiдповiдає вимогам Закону України "Про акцiонернi товариства".
Створення служби внутрiшнього аудиту статутом Товариства не передбачено. Контроль за фiнансово-господарською дiяльнiстю здiйснюється ревiзором.


Висловлення думки стосовно iдентифiкацiї та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.
В процесi аудиту фiнансової звiтностi вiдповiдно до вимог МСА 240 "Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудитi фiнансової звiтностi" проведено вiдповiднi аудиторськi процедури стосовно iдентифiкацiї та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства. Аудиторських доказiв того, що фiнансова звiтнiсть Товариства станом на 31.12.2011 року мiстить суттєвi викривлення внаслiдок шахрайства, не отримано.






Директор аудиторської фiрми
"Експрес-Аудит", аудитор
(сертифiкат аудитора серiї А № 001509,
виданий рiшенням АПУ №15 вiд 27.05.1994 р.,
чинний до 27.05. 2013 року ) ________________ Митькевич С.П.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Єдиним видом продукцiї, що виробляє пiдприємство, є цегла. Протягом року було вироблено 9737,4 тис. шт. цегли, що в грошовiй формi становить 9820,3 тис. грн. Основний обсяг виробництва припадає на весняно-лiтнiй перiод.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Значнi iнвестицiї на найближчий час пiдприємством не передбачаються.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Найголовнiшими основними засобами, крiм виробничих будiвель, є печi для виготовлення цегли. Протягом 2011 року виробничi потужностi використовувалися на 95%. Усi основнi засоби емiтента знаходяться за однiєю адресою: вул. Попова, 6. На 2012 рiк планiв розширення або удосконалення основних засобiв немає.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень На дiяльнiсть емiтента впливає нестабiльнiсть економiчної ситуацiї в країнi.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Товариство протягом 2011 року штрафнi санкцiї за порушення законодавства не нараховувало i не сплачувало.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Пiдприємство для забезпечення безперервного виробничого процесу користується виключно власними ресурсами, кредирами i позичками не користується.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Укладених, але не виконаних договорiв немає.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) В подальшому пiдприємство планує щонайменше пiдтримувати обсяги виробництва на iснуючому рiвнi, по можливостi збiльшуючи їх.з В майбутньому на дiяльнiсть пiдприємства теоретично може мати вплив змiна полiтичної та економiчної ситуацiї в країнi.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Протягом 2011 року пiдприємство дослiдженнями та розробками не займалося.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Пiдпиємство не є учасником судових справ.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Iншої iнформацiї, яка має iстотне значення для оцiнки можливостей пiдприємства потенцiйним iнвестором, немає.